Allmänt om juice

Juice tips

  • Att göra juice är ett bra sätt att reducera matsvinn. Det är ett fint sätt att använda frukt och grönt som har sett bättre dagar men som fortfarande är fullt användbara.
  • Använd ingefära, citron, lime, mynta och chili som smakförstärkare. De påverkar och kan även kamouflera smaker.
  • Om du använder ”torra” råvaror och örter, packa ihop dem och kör dem mellan ingredienser som ger mycket juice, till exempel äpple. Då blir smakerna ”sköljda” ur maskinen.
  • Råa rester av frukt och grönt kan användas. Tänk kombinationer som ger goda smaker tillsammans.
  • Om du vill förvara juicen i några dagar, häll den på flaska. Da kan du bare skaka den lätt innan den avnjutes.
  • Vi har inte angivit mängd i recepten då preferenser för smak, styrka och balans är individuell.
  • Frys in övermogen frukt/bär och gör om dem till friska och delikata frukt-/bärdrycker vid ett senare tillfälle

Några förslag till ingredienser som passar bra tillsammans och är bra att göra juice av:

Päron
Blekselleri
Lime

Jordgubbar
Äpple
Lime

Äpple
Morot
Selleri
Lime

Ananas
Broccolistjälk
Lime
Chili

Gurka
Morot
Lime

Vattenmelon
Tomat
Citron

Gulrot
Äpple
Rödbeta
Selleri

Ananas
Rödbeta
Morot
Apelsin
Lime

Äpple
Morot
Blekselleri
Ingefära

Apelsin
Rödbeta
Morot

Päron
Rödbeta
Hallon
Citron

Äpple
Vattenmelon
Apelsin
Hallon

Ananas
Päron
Hallon
Mynta

Grönkål
Äpple
Gurka
Druvor

Äpple
Kiwi
Selleri

Apelsin
Gulrot
Koriander

Äpple
Päron
Gulrot
Selleri
Lime

Grönkål
Gurka
Spenat
Lime

Selleri
Päron
Chili
Lime