Ugnsbakad falafel

Ingredienser

Falafel

  • 8 kvistar färsk mynta
  • 8 kvistar färsk persilja
  • 200 g pistagenötter utan skal
  • 420 g / 500 ml kikärter färdigkokta eller från konserv
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk bovetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Cashewnötdressing

  • 6 msk cashewnötsmör
  • 6 msk rapsolja
  • 3 ss citronjuice
  • Salt

Mintyoghurt

  • 250 ml yoghurt (eller vanlig naturell)
  • 4 kvistar mynta
  • 1 lime, juice och zest

Tomat chilisalsa

  • 3 tomater, skurna i små tärningar
  • ½ röd chili, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 msk olivolja
  • 1 kvist färsk oregano
  • havssalt och nymald svartpeppar

Ingredienser servering

  • 1 savojkål
  • 1 röd romansalat
  • Färska örter
  • Pistagenötter, grovhackade
  • Handfull russin

Så här gör du

Falafel

  • Mixa örterna i en matprosessa i ca. 30 sekunder.
  • Tillsett pistagenötter och pulsera till allt är ordentligt blandat.
  • Tillsett kikärter och resten av ingredienserna och mixa ihop i en minut.
  • Forma 24 små runde falafelbollar.
  • Lägg dem på en plåt klädd med bakpapper.
  • Baka i ugn 200 ºC i ca. 15 minuter.
  • Vänd vart 5 minut för att få en jämn fin färg.

Cashewnötdressing

  1. Mixa ihop alla ingredienser förvara i en skål.

Myntayoghurt

  1. Mixa ihop alla ingredienser i en liten skål. Kan förvaras i kylskåp en stund för att få mer myntasmak.

Tomat chilisalsa

  1. Skär alla ingredienser och mixa sedan ihop dem och förvara dem i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Servera i hela kålblad med alla tillbehör.